Kolin – den bortglömda hjärnboostern som skyddar mot demens

Visste du att näringsämnet kolin kan skydda hjärnan mot demens och förbättra minnet?

Kolin stärker nervceller, bygger hjärnans cellmembran och hjälper oss tänka klart – men många får i sig för lite, och det är vanligt med brister.

Kolin har till och med en epigenetisk effekt, det vill säga påverkar vilka gener som aktiveras eller stängs av.

Vad gör kolin i hjärnan?

Kolin behövs för att bilda acetylkolin, en signalsubstans som styr minne, fokus och inlärning. När vi har tillräckligt med kolin fungerar hjärnans signalöverföring smidigt – vi tänker klarare och minnet blir starkare. Dessutom stärker det hjärnans cellmembran och skyddar hjärnans nervceller mot nedbrytning.

Nyare forskning visar att personer med högre kolinintag har lägre risk för demens och Alzheimers sjukdom. Kolin minskar även nivåerna av homocystein – en aminosyra som vid höga nivåer är kopplad till demens.

Kolin spelar också en central roll under graviditeten. Det påverkar hur fostrets hjärnceller bildas och kopplas samman. Studier visar att barn till mödrar med tillräckligt intag av kolin kan få en bättre kognitiv utveckling. Kanske borde kolin betraktas som lika viktigt som folsyra under graviditet!

Var hittar vi kolin?

De bästa källorna är:

  • Äggula
  • Lever (nöt, kyckling)
  • Lax, och annan fet fisk
  • Baljväxter, till exempel kikärtor och sojabönor
  • Broccoli

Rekommenderat dagligt intag:

  • Kvinnor, ca 400 mg/dag
  • Män, ca 550 mg/dag
  • Gravida och ammande, ca 450 – 550 mg/dag

Ett ägg förser dig med ca 25 procent av ditt dagliga behov. I åratal har det varnats för att ägg höjer kolesterolet och ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Men senare forskning har visat att kost innehållande kolesterol har minimal påverkan på totalkolesterolet i blodet. Nyare forskning har visat att ägg kan räknas till de livsmedel som har en hjärnstärkande effekt. En studie  publicerad i Journal of Nutrition, fann att äldre personer som åt mer än ett ägg i veckan, hade 47 procent  lägre risk att utveckla Alzheimers jämfört med de som sällan åt ägg.

Dela gärna till någon du tror kan ha nytta av infon, och följ mig gärna på FB.