Stenålderskost sänker blodfetterna

Precis som kolesterol är triglycerider ett fett i blodet. Det är det vanligaste fettet i kroppen som används för att lagra energi och ge musklerna energi. Triglyceriderna kommer från fett i kosten. De finns särskilt i smör, oljor och andra fetter. De kan också bildas i kroppen utifrån andra fetter och socker (kolhydrater). Normalt sett finns endast små mängder i blodet. Kroppen tillverkar och lagrar extra mycket om man äter mer kalorier än man behöver.

Om halten av blodfetter blir för hög ökar risken för åderförfettning (ateroskleros). Fettinlagringen i blodkärlen ökar i sin tur risken för hjärtkärlsjukdomar, som många med diabetes utvecklar med tiden.

I en svensk studie som pågick under tolv veckor, fick de som var skickligast på att hålla sig till paleokosten bäst resultat av minskade triglycerider. Precis som på stenåldern innehåller paleokosten inte raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter utan består av magert kött, fisk, grönsaker, frukter, nötter, fröer och ägg. Forskarna tror att anledningen till det goda resultatet beror på att stenålderskosten innehåller mycket omättade fetter, från exempelvis nötter, oljor, fisk och magert kött, medan dieten inte innehåller mejeriprodukter med mättat fett.

Från risk värde till godkänt. Paleogrupp i studien sänkte i genomsnitt sina triglyceridvärden från 1,8 nmol/L till 1,1 nmol/L. Värdet ska helst ligga undr 1,7 nmol/L. Det finns fortfarande ursprungsbefolkningar som jagar och samlar, bland annat på Grönland och Papua Nya Guinea. Hos dessa befolkningar är det mycket ovanligt med hjärtkärlsjukdomar, till skillnad från västvärlden där de ökar.

Dela gärna till någon som kan ha nytta av infon.