Aktuellt2017-06-20T15:25:52+02:00

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Håller vi långsamt på att förgifta oss med oxalater

Vi har under lång tid blivit intalade att det är bra att äta spenat och rödbetor, bl.a. för att hålla våra kärl friska. Att det är nyttigt att äta nötter och mörk choklad som mellanmål. Vi juicar och gör smoothies som aldrig förr. Gemensamt för dessa livsmedel är de innehåller höga […]

2020/04/23|Okategoriserade|

Därför ska du inkludera rödbetor i din kost

Röda rödbetor har rankats bland de mest potenta antioxidantgrönsakerna, och är en av de hälsosammaste och mest näringsrika grönsakerna. De är en rik källa till vitaminer och mineraler, men också en av de rikaste källorna i kosten på glutamin, en aminosyra som är väsentlig för att tarmkanalen ska hålla sig frisk. […]

2018/02/08|Okategoriserade|

Smörsyran i tarmen motverkar inflammation, övervikt och cancer

Smörsyra är en kortkedjad fettsyra som också kallas för Butyrat. Den tillverkas i tjocktarmen när mjölksyrabakterier bryter ner fibrer i kosten genom fermentering. Smörsyran ger energi till tarmcellerna. Tarmcellerna använder inte glukos som bränsle som kroppens övriga celler utan är helt beroende av de goda tarmbakteriernas produktion av smörsyra. […]

2018/02/08|Okategoriserade|

Dämpa inflammation med hjälp av Lutein i kosten

Karotenoiden Lutein, som är ett färgämne i grönsaker, har visat sig kunna dämpa långvariga inflammationer. Vid hjärt- och kärl sjukdomar är inflammation en betydande komponent, men även vid t.ex. ögonsjukdomar såsom gula fläcken. Man vet idag att inflammation är en medverkande faktor i de flesta sjukdomar, och att kronisk inflammation är förknippad med […]

2017/10/24|Kost|

Gå ner i vikt och håll dig frisk med Sirtmat

I boken ”Sirtmat – ät bättre och lev längre” av de brittiska näringsfysiologerna och farmaceuterna Aidan Goggins och Glen Matten, förklaras sambandet mellan sirtuiner, s.k. sirtuinaktiverande kost, och ökad förbränning, muskeluppbyggnad och hälsa. Sirtmaten är vissa livsmedel som påverkar sirtuinerna, som är en grupp gener som också brukar benämnas ”smalgener”. Dessa […]

2017/06/19|Kost|

Minskad demens med diet och kosttillskott

I tidningen Medicinsk Access nr 1 2017, beskrivs hur forskare har testat en individuell behandlingsmodell som bygger på biokemisk och genetisk forskning. Resultatet är förvånansvärt bra både i första försöket och andra uppföljningen. Nio av tio personer förbättrades och sju av dessa kunde återgå till sitt arbete. Normalt sker inte tillfrisknande från Alzheimers eller andra […]

2017/06/19|Kost|

Håller vi långsamt på att förgifta oss med oxalater

Vi har under lång tid blivit intalade att det är bra att äta spenat och rödbetor, bl.a. för att hålla våra kärl friska. Att det är nyttigt att äta nötter och mörk choklad som mellanmål. Vi juicar och gör smoothies som aldrig förr. Gemensamt för dessa livsmedel är de innehåller höga […]

2020/04/23|Okategoriserade|

Därför ska du inkludera rödbetor i din kost

Röda rödbetor har rankats bland de mest potenta antioxidantgrönsakerna, och är en av de hälsosammaste och mest näringsrika grönsakerna. De är en rik källa till vitaminer och mineraler, men också en av de rikaste källorna i kosten på glutamin, en aminosyra som är väsentlig för att tarmkanalen ska hålla sig frisk. […]

2018/02/08|Okategoriserade|

Smörsyran i tarmen motverkar inflammation, övervikt och cancer

Smörsyra är en kortkedjad fettsyra som också kallas för Butyrat. Den tillverkas i tjocktarmen när mjölksyrabakterier bryter ner fibrer i kosten genom fermentering. Smörsyran ger energi till tarmcellerna. Tarmcellerna använder inte glukos som bränsle som kroppens övriga celler utan är helt beroende av de goda tarmbakteriernas produktion av smörsyra. […]

2018/02/08|Okategoriserade|

Dämpa inflammation med hjälp av Lutein i kosten

Karotenoiden Lutein, som är ett färgämne i grönsaker, har visat sig kunna dämpa långvariga inflammationer. Vid hjärt- och kärl sjukdomar är inflammation en betydande komponent, men även vid t.ex. ögonsjukdomar såsom gula fläcken. Man vet idag att inflammation är en medverkande faktor i de flesta sjukdomar, och att kronisk inflammation är förknippad med […]

2017/10/24|Kost|

Gå ner i vikt och håll dig frisk med Sirtmat

I boken ”Sirtmat – ät bättre och lev längre” av de brittiska näringsfysiologerna och farmaceuterna Aidan Goggins och Glen Matten, förklaras sambandet mellan sirtuiner, s.k. sirtuinaktiverande kost, och ökad förbränning, muskeluppbyggnad och hälsa. Sirtmaten är vissa livsmedel som påverkar sirtuinerna, som är en grupp gener som också brukar benämnas ”smalgener”. Dessa […]

2017/06/19|Kost|

Minskad demens med diet och kosttillskott

I tidningen Medicinsk Access nr 1 2017, beskrivs hur forskare har testat en individuell behandlingsmodell som bygger på biokemisk och genetisk forskning. Resultatet är förvånansvärt bra både i första försöket och andra uppföljningen. Nio av tio personer förbättrades och sju av dessa kunde återgå till sitt arbete. Normalt sker inte tillfrisknande från Alzheimers eller andra […]

2017/06/19|Kost|
Till toppen