Smörsyran i tarmen motverkar inflammation, övervikt och cancer

Smörsyra är en kortkedjad fettsyra som också kallas för Butyrat. Den tillverkas i tjocktarmen när mjölksyrabakterier bryter ner fibrer i kosten genom fermentering. Smörsyran ger energi till tarmcellerna. Tarmcellerna använder inte glukos som bränsle som kroppens övriga celler utan är helt beroende av de goda tarmbakteriernas produktion av smörsyra. Smörsyran är ett viktigt ämne som verkar skydda mot både inflammation, cancer och fetma. När det gäller övervikt tycks smörsyran få hormoner att frisättas i tarmen som signalerar mättnadskänsla till hjärnan. I en ny studie vid Fredrico II-universitetet i Neapel, ordineras smörsyra till överviktiga barn. Det har tidigare gjorts studier på möss som gick på högfettskost, att efter fem veckors tillskott av smörsyra gick mössen ner 10 % av sin kroppsvikt. Forskarna menar att det finns tydliga bevis på att smörsyra påverkar kemikalier i hjärnan som styr aptiten och ämnesomsättningen.

Smörsyran har även en antiinflammatorisk effekt. Den blockerar ett protein som orsakar inflammation, något som är mycket intressant vid inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och även tarmcancer.

Den tycks även ha en anticancereffekt mer direkt genom att aktivera genreceptor som eliminerar cancerceller. Forskarna menar att cancerpatienter kan ha nytta av höga doser smörsyra.

Livsmedel som ökar halten av smörsyra i tarmen är: smör och mejeriprodukter, särskilt get-, får- och buffelmjölk. Genom att välja mat som ökar tarmflorans mångfald, så kallad prebiotika – livsmedel som de goda bakterierna livnär sig på, ökas smörsyraproduktionen. T.ex. baljväxter, grönsaker, vitlök, rotfrukter, fullkorn, kalla kokta potatisar, nötter, frön, särskilt linfrön och psylliumfrön. Fermenterad mat som surkål och yoghurt är också välgörande. Att byta ut frukostosten mot get- får- eller buffelost istället kan ha en positiv påverkan på din hälsa.