Gå ner i vikt och håll dig frisk med Sirtmat

I boken ”Sirtmat – ät bättre och lev längre” av de brittiska näringsfysiologerna och farmaceuterna Aidan Goggins och Glen Matten, förklaras sambandet mellan sirtuiner, s.k. sirtuinaktiverande kost, och ökad förbränning, muskeluppbyggnad och hälsa. Sirtmaten är vissa livsmedel som påverkar sirtuinerna, som är en grupp gener som också brukar benämnas ”smalgener”. Dessa gener påverkar vår förmåga att bränna fett och bygga upp muskler. Men de påverkar också vår motståndskraft och mottaglighet för sjukdomar positivt. De minskar inflammation och reparerar cellskador. Resultatet blir detsamma som vid 5:2 fasta, men utan att musklerna bryts ner, utan istället byggs upp.

Man vet idag att dessa gener aktiveras av kalorirestriktion, fasta och motion, men det finns ett annat sätt att uppnå det – mat. De livsmedel som har störst förmåga att aktivera sirtgenerna kallas för sirtmat. Dessa livsmedels kraftfulla effekt beror dels på innehåll av vitaminer och antioxidanter men även att de innehåller gott om svaga giftämnen, så kallade stressorer. För att anpassa sig och överleva har växterna lärt sig producera en rad olika, naturliga växtkemikalier, så kallade polyfenoler. Och när vi människor äter dessa ämnen aktiverar de i sin tur vår egen stressrespons.

Medelhavskost och japansk kost är rika på sirt livsmedel. Några exempel är grönkål, rödlök, kakao, grönt te, chilifrukt, jordgubbar, rödvin, bovete och kapris.

Grön Sirtjuice (1 portion):

2 stora nävar (75 g) grönkål
1 stor näve (30 g) rucola
1 väldigt liten näve (5 g) slätbladig persilja
2–3 stora stjälkar (150 g) stjälkselleri, inklusive bladen
½ medelstort grönt äpple
Saften från ½ citron
½ struken tsk matcha te

Juicen ska drickas antingen i stället för måltid eller minst 20 minuter innan måltid.