Kan vinäger vara en hjälp vid inflammerad tarm?

Kan vinäger vara en hjälp vid inflammerad tarm?

Försök på möss med ulcerös colit har visat att när de fick vinäger i sitt dricksvatten så minskade deras besvär. Vid sjukdomen ulcerös colit blir slemhinnan i tarmen inflammerad och sårig. En av anledningarna tros vara att den drabbade har för mycket av en viss sorts bakterier i tarmen.

En grupp forskare provade att ge en liten mängd vinäger i dricksvattnet till möss med kolitliknande symtom. Det visade sig öka halten av de “snälla” bakterierna Lactobacillus och Bifodobacterium, som i tidigare studier visat sig vara bra för personer med ulcerös kolit. Vinägern visad sig även minska förekomsten av vissa inflammationsalstrande proteiner som kan vara skadliga för tarmen. Kanske har den gamla huskuren med att dricka ett glas vatten med ett par teskedar äppelcidervinäger och en tsk honung i, större betydelse än vi trott.