Allergisäsongen har börjat – och det kan bli värre!
Går du omkring och nyser, med täppt, rinnande näsa och ögon och känner dig olycklig under årets vackraste månader?
Klimatförändringarna som leder till varmare väder och mer pollen tidigare på året, samt ökade nivåer av koldioxid hjälper till att öka förekomsten av pollenallergi. Växter frigör mer pollen när de stimuleras av koldioxid. Dessutom orsakar de allt oftare översvämningar som kan stimulera mögeltillväxt, som också ofta orsakar allergier.
Pollen är inte det enda allergiframkallande. Allergiska reaktioner mot damm, mat, insektsbett och till och med mot mediciner har ökat under det senaste halvseklet.
Standardlösningarna är mediciner som antihistaminer, leukotrienantagonister eller steroider. Men du kan få naturlig allergilindring, och slippa många av läkemedlens biverkningar.
Du har säkert hört talas om mastceller, immunceller som har en nyckelroll i direkta allergiska reaktioner. De frisätter inflammatoriska molekyler som histamin, cytokiner och enzymer som påverkar dina slemhinnor med mera. Det är dessa utlösta inflammatoriska kemikalier som utlöser dina symtom vid allergier. Mastceller spelar en nyckelroll vid allergier och inflammationer.
Flavonoider och polyfenoler är ämnen i växter som kan hämma histaminfrisättning och mastcellsaktivering. Man har till exempel sett i studier att det förekommer mindre astma i populationer med högt intag av flavonoider.
Var finns då dessa kraftfulla ämnen?
Quercetin är en av de mest potenta. Det har visat sig lika effektivt som vissa läkemedel för att bekämpa allergier, men utan biverkningar. Quercetin har både antihistamin och antiinflammatorisk effekt. Det finns naturligt i lök, broccoli, äpplen, bär, vindruvor, spenat, grönkål och tranbär. Faktum är att det är så effektivt att det använts i kinesiska örtpreparat för att blockera allergier mot vissa livsmedel, som till exempel jordnötter.
Lutolin är också en potent anti-allergisk flavonoid. Den finns i livsmedel som spenat, selleri, morötter, olivolja, kronärtskockor och pepparmynta. Luteolin kan minska allergiska symtom och överdriven slemproduktion. Liksom Quercetin har Luteolin en kraftfull antiinflammatorisk verkan, minskar mastcellernas aktivitet och frisättning av histamin. Den har visat sig ha en mycket stark hämmande effekt på frisättning av histamin från mastcellerna. Luteolin kan vara mycket effektivt vid kliande utslag och andra allergiska hudproblem.
Gurkmeja innehåller tre polyfenoler som gemensamt kallas curcumin. Den har använts som naturläkemedel mot bland annat inflammation i tusentals år inom i kinesisk och ayurvedisk medicin. Curcumin är en antioxidant, antiinflammatorisk, antiviral, antibakteriell och svampdödande. Liksom de två andra nämnda, verkar curcumin ha en antiallergisk verkan och hämmar histaminfrisättning. Studier på människor har visat att det dramatiskt kan minska allergisk rinit, med tydliga symtom på rinnande näsa, nästäppa och nysningar.
En kombination av dessa ämnen kan vara mycket potent och effektivt. Men de behöver tas i mer koncentrerarad form än det vi får via kosten.
Allergier uppkommer när immunförsvaret överreagerar på ämnen som det egentligen inte ska reagera på. Cirka 80 procent av ditt immunförsvar sitter i tarmen i form av goda bakterier. Det gäller därför att stötta dessa via kosten, probiotika och prebiotika.
Det finns korsreaktioner mellan olika allergener, även mellan mat och pollen. Det händer när proteinerna i mat och pollen ser så lika ut att immunförsvaret tar fel och reagerar på båda. Björkpollen är till exempel ett av de vanligaste allergenerna vid hösnuva. Mat som lätt kors-reagerar med björk är äpple, päron, morot, selleri, tomat, körsbär och nötter. Det innebär att man kan få liknande symtom av dem som när man utsätts för björkpollen. Mat som kors-reagerar mot pollen är: äpple, päron, banan, morot, kiwi, selleri, melon, gurka, tomat, paprika, sädesslag och nötter.
Dela gärna till någon du tror kan ha nytta av infon, och följ mig gärna på FB.
Lämna en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.