Håller vi långsamt på att förgifta oss med oxalater

Vi har under lång tid blivit intalade att det är bra att äta spenat och rödbetor, bl.a. för att hålla våra kärl friska. Att det är nyttigt att äta nötter och mörk choklad som mellanmål. Vi juicar och gör smoothies som aldrig förr. Gemensamt för dessa livsmedel är de innehåller höga halter av oxalater.

Oxalater innehåller oxalsyra, som är en frätande syra som finns naturligt i vissa växter. Denna syra lagras in i kroppen som kristaller. Växterna bildar olika ämnen för att skydda sig mot angripare. Oxalsyra är ett exempel på ett sådant ämne. Dessa ämnen blir som gifter för kroppen i för höga halter.

Vissa växter innehåller särskilt höga nivåer av oxalater, t.ex. rabarber, spenat och rödbetor. Det finns även höga nivåer i nötter, te och choklad. Om du får en stickande känsla i munnen när du äter en kiwi, så är det de vassa oxalatkristallerna som skär in i munslemhinnan. För friska personer så har det ingen betydelse om man då och då äter  livsmedel som innehåller höga halter, men våra kroppar är inte anpassade att äta det hela tiden.

Många människor väljer att äta mer vegetariskt och inte säsongsbetonat. Människan har aldrig  tidigare i vår historia, haft tillgång till t.ex. spenat, soja, bär eller nötter året runt, och därför inte kunnat lagra upp stora mängder oxalater i kroppen.

Symptom på förhöjt av oxalater i kroppen är ofta vanliga och diffusa. Problem med mage-tarm, led- och ryggsmärta, låg energi, huvudvärk, sköldkörtelproblem, frekvent urinering, sömnproblem, hudproblem, psykiska problem och hormonbalanser. Man har även hittat oxalatavlagringar i bröstvävnad som man associerat med bröstcancer.

Betänk också att oxalsyra används med framgång till att göra rent båtskrov!

Har du ätit höga halter av ovanstående livsmedel under en lång tid, och har några av symtomen nämnda. Då är det viktigt att du succesivt minskar på dem under en tid. Slutar du tvärt, kan du få svåra symtom då kroppen börjar dumpa oxalaterna. Du behöver sannerligen ett visst näringsstöd för att binda oxalsyran, så att den går lättare ur kroppen.